torstai 11. toukokuuta 2017

Presidentinlinnassa

Kävin Presidentinlinnassa avoimien ovien päivänä. Olin tullut Mariankadulle yhdeksältä aamulla. Ennen minua jonossa oli jo noin 50 ihmistä ja jono piteni pikkuhiljaa. Jonossa keskustelin eri ihmisten kanssa ja sain myös uusia kavereita. Takanani seisoi yhdysvaltalainen pariskunta, joka oli tullut eilen Suomeen. He olivat kuulleet ystävältään linnan avoimista ovista. 

Pääsin sisään heti ovien avauduttua kymmeneltä. Iltapäivällä jono kuulemma oli jo senaatintorin kohdalla. 

Linnan ovella oli turvatarkastus. Onneksi olin jättänyt turhat tavarat kotiin. Laukun ja takin sai pitää mukana. Valokuvia sai ottaa, mutta ei videoita. Kuvia linnan taideteoksista ei saa jakaa ilman taiteilijan lupaa. 

Vierailu eteni sujuvasti ja hyvin ohjattuna. Reitti linnassa oli tarkoin merkitty ja lattia suojattu, osittain muovilla mattojen päällä ja osittain tilapäisin matoin. Reitin varrella oli henkilökuntaa opastamassa ja vastaamassa vierailijoiden kysymyksiin. Monia kiinnosti muun muassa se, ovatko linnan monet takat vielä käytössä. Eivät ole. Myös astioiden ja taulujen alkuperät kiinnostivat vierailijoita.
Ruokasalin ikkunoita.


Remontoitu linna on hohtava ja mykistävän upea. Upeaa on sekin, että presidenttien muotokuvien joukossa on yksi naispresidentti. Ja samalla presidenttien puolisoiden joukossa on yksi mies. Pentti Arajärven muumikravatti oli kiinnostava yksityiskohta muun muassa yhdysvaltalaisille vierailijoille. 

Vierailun päätteeksi vaihdoimme yhteystietomme yhdysvaltalaisen pariskunnan kanssa. Vierailu presidenttilinnassa oli minulle paitsi ilo silmille, myös historian opetus- ja englanninkielen kertaustuokio.Ei kommentteja: