torstai 18. toukokuuta 2017

Nicaraguan matkailuministeri Suomessa

Tällä viikolla Nicaraguan matkailuministeri Anasha Campbell oli kahden päivän vierailulla Suomessa osana Euroopan kiertuettaan. Ministeri Campbellin seurueeseen kuuluivat muun muassa yrittäjät Enrique Zamora, Sandra Amador ja Petri Jaakola.

Kahden päivän aikana ministeri ehti keskustella eri yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa. Campbell tapasi myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Nicaraguan matkailuministeri Anasha Campbell. (Kuva Nicaraguan suurlähetystöstä)
Nicaraguan matkailuministerin vierailu Espanjaan, Ruotsiin ja Suomeen heijastaa Nicaraguan hallinnon panostuksia matkailun kehittämiseen. Matkailu Nicaraguassa on lapsen kengissä verrattuna vaikkapa Espanjaan. Viime vuosina on kuitenkin tapahtunut edistystä varsinkin rantakohteissa ja risteilyn puolella. Hotelliverkosto kasvaa jatkuvasti, mutta lisää investointeja tarvitaan.

Minulla oli tilaisuus tavata nicaragualaisministeri. Hän kertoi tulleensa Suomeen, koska Suomella ja Nicaragualla on perinteiset hyvät suhteet. Moni suomalainen on käynyt, asunut ja tehnyt työtä Nicaraguassa kehitysyhteistyön parissa. Suomen kehitysyhteistyö saikin vierailijoilta suuria kiitoksia ja kehuja. Yksi valtuuskunnan jäsenistä on suomalainen Petri Jaakkola, joka myy Nicaraguassa yrittäjänä lomamatkoja suomalaisille.

Nicaragua tarjoaa verohelpotuksia ulkomaalaisille sijoittajille, yrittäjille ja eläkeläisille
Nicaraguassa on matkailulle edullinen ilmasto. Valtuuskunta korosti myös Nicaraguan luontoa, tulivuori- ja sademetsämatkailua sekä koskemattomia alueita. Maassa on paljon alueita, joissa ei vielä ole matkailupalveluita, mikä tarjoaa mahdollisuuksia myös yrityshenkisille suomalaisille. Palvelujen puute ei yleensä johdu kasvumahdollisuuksien, vaan pääomien puutteesta. Myös tietoa ja kokemusta tarvittaisiin. Nicaragua tarjoaa verohelpotuksia ulkomaalaisille sijoittajille ja yrittäjille sekä myös ulkomaalaisille eläkeläisille. Tähän ovat monet yhdysvaltalaiset tarttuneet.

Ministeri Campbellin Suomen-vierailu päättyi Suomi 100 -teemaiseen iltajuhlaan. Paikalla oli paljon suomalaisia eri aloilta. Tarjolla oli erikoista nicaragualaista ruokaa, jonka nimi on Caballo bayo. Caballo bayo on ruokalajitelma, kuin pieni kirjo Nicaraguan eri ruokia. Caballo bayo tarkoittaa hevosta, jonka harja ja häntä ovat eri väriset kuin muu hevonen. Maailma on pieni: Lohjalla on samanniminen ravintola.
Caballo bayo.


Tanssija Mariano Venga ja tanssiryhmänsä.


Yrittäjä Enrique Zamoran kanssa.
 
Kimmo Kiljusen ja Eero Heinäluoman kanssa. He eivät ole niin pelottavia kuin luulin. :) Ihan oikeasti oli mukava keskustella heidän kanssa painavasta asiasta.

Kirjoitus on myös Puheenvuorossa.

Ei kommentteja: