keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Työttömät ja syrjäytyneet eivät populisteja kiinnosta

Vuodesta 2008 jatkunut lama ja koko ajan lisääntynyt työttömyys on katkeroittanut monia. Yhteiskunta on oikeistolaistunut, ja siihen liittyvä työttömiä ja syrjäytyneitä syyllistävä puhe on lisääntynyt. Koventuneissa puheissa työttömiä pitää muka aktivoida ja sanktioida, vaikka töitä ei ole. Sosiaalietuuksista pitää leikata, koska ne muka ovat yhteiskunnan luksuspalveluja. Populistipoliitikot ovat myös keksineet syntipukin niille, joilla menee huonosti: turvapaikanhakijat. He lietsovat vastuuttomasti vihaa ja nettirähinää vainoa paenneita kohtaan. Ajatus on, että sillä tavalla populistipoliitikot saisivat poliittista nostetta. Äänten lisäksi populisteja ei muuten kiinnosta työttömät ja syrjäytyneet vähääkään. Sen on osoittanut hallituksen politiikka, jossa kaikki vaalilupaukset on petetty.

Populistisen politiikan aiheuttama yhteiskunnallinen kaaos tulisi korjata ennen kuin ajaudutaan liian syviin ristiriitoihin. Koulutukseen pitää taas alkaa panostaa. Työttömien kyykyttämisen sijaan tarvitaan muuntokoulutusta niille aloille, joissa on imua. Yrittäjyyttä pitää helpottaa muun muassa sallimalla paluu työttömyysetuudelle, jos hommasta ei tullut mitään. Lasten subjektiivinen oikeus päivähoitoon pitää palauttaa. Työmatkaliikennettä haja-alueilla pitää kehittää. 

Olennaista on myös muutos asennejohtajuudessa. Poliittiseen johtoon olisi syytä valita henkilöitä, joilla on kyky puhua yhdessä tekemisestä, kaikkien mukana pitämisestä, jokaisen huomioimisesta ja jakamattomasta ihmisarvosta. Ja niin, että mitään ihmisryhmää ei syyllistetä, ei varsinkaan niitä, joiden elämäntilanne on vaikein.
Kirjoitus löytyy myös Puheenvuorosta ja Lohjan sosaalidemokraatien kunnallisjärjestön verkosivuilta.Ei kommentteja: